Totul despre prepararea Kombucha

Bună!
Dacă ai ajuns pe această pagina înseamnă că ai achiziționat Setul de pregătire kombucha acasă.
Această pagină este este dedicată celor ca și tine, cei care au o ciupercuță de kombucha acasă, și este construită ca o extensie a ghidului pe care deja l-ai primit in set.
Sper ca această pagină să îți răspundă la întrebările și curiozitățile pe care le ai, și dacă nu, regăsești metodele de a mă contacta in ghid.
Tutorial video Kombucha kit - partea I - Preparare
Dacă și tie iți este mai ușor să vezi pe altcineva preparând o rețetă decât să citești dintr-o carte de bucate, dă play la video. Am creat un tutorial care să iți ușureze munca.
Aici vezi cum prepari Kombucha pas cu pas.
Tutorial video Kombucha kit - partea II - Aromatizare și îmbuteliere
După prepararea Kombucha, urmează aromatizarea (această parte este opțională – poți să consumi Kombucha ca atare, dacă preferi astfel).
Folosește-ți creativitatea! Iar apoi îmbuteliază. Vezi exemplu în video.
Cum ar trebui să arate borcanul de kombucha?
Pe scurt – prima dată ți se va părea că arata foarte ciudat. În stânga ți-am pus o poză care să te ajute sa descifrezi elementele din borcanul de kombucha :).

Uite cum poate să arate o kombucha sănătoasă...




















...și cum nu ar trebui să arate





Sursă poze: https://www.kombuchakamp.com/kombucha-mold-information-and-pictures
Ce arome au încercat clienții Zenvita?
Foarte fain la kombucha este că poți să o combini cu ce vrei tu! Vezi mai jos niste poze de la clienții noștri și inspiră-te


Afine roșii / negre & mentă
Pepene galben & lămâie
Cireșe & mure

Ghimbir & Lămâie

Mentă & Lămâie
Căpșuni

Căpșuni & Mentă
Mentă & Ghimbir
Mere

FAQ - Întrebări frecvente
Știm că în timp ce îți prepari kombucha îți pui diferite întrebări la care vrei răspuns instant. Iată aici ce întrebări am mai primit:
Cum păstrăm ciuperca de Kombucha?
– Ține-o mereu la temperatura camerei, nu la frigider.
– Dacă faci o pauză, păstrează ciuperca (cu toate peliculele extra care s-au format) și lichidul starter într-un loc călduț, ferit de curenți de aer, împreună cu lichidul starter (500 ml). O dată pe lună, hrănește-o cu 500 ml ceai dulce (2-4 g de ceai și 50-60 g zahăr la litru).
Dacă prepari kombucha constant, asigură-te că starterul este suficient de acid. Ai două opțiuni:
- După îmbuteliere, lasă ciuperca și lichidul starter încă 3-5 zile la fermentat.
- Păstrează un borcan mic cu 500 ml lichid de rezervă, cu sau fără ciupercă, pentru viitoarele fermentații.
Ce tip de ceai folosim?
– Ceai negru, verde, oolong, alb (planta de ceai Camellia sinensis fără alte plante / fructe / arome / uleiuri etc.).
– Ceaiurile din plante nu sunt recomandate pentru sănătatea pe termen lung a culturii. Cultura de kombucha se hrănește cu nutrienții din ceaiul Camellia sinensis. Totuși, poți face cu alte tipuri de ceai din plante (fără infuzii sau uleiuri) în proporție de 75% ceai plante, 25% ceai verde/negru. Alternativ, poți face cu 100% ceai de plante dacă folosești starter din ceai negru/verde ținut într-un borcan separat.
Ce tip de zahăr folosim?
– Zahăr din trestie de zahăr – zahăr alb, zahăr brut, 60 g/litru.
– Miere: 50 g/litru. Trebuie să faceți tranziția ciupercii la miere treptat (inițial 25% miere, 75% zahăr, apoi 50% miere 50% zahăr, 75% miere 25% zahăr, 100% miere). Totuși, recomand să păstrați de rezervă o ciupercă extra pe care să o hrăniți cu zahăr, în caz că se strică cea cu miere.
– Zahăr de cocos – 60 g/litru.
– Nu folosi stevia/xylitol/alți îndulcitori naturali.