Coșul meu

12% reducere la prima comandă

Livrare gratuită la comenzile peste 99 lei

Kombucha beneficii - sticla de Kombucha zenvita turnand in pahar si lamaie si ghimbir pentru aromare kombucha

Ceai kombucha de la A la Z: ce este kombucha, kombucha beneficii, ceai kombucha pareri

Ai tot auzit de kombucha și nu știi exact ce este kombucha și ce beneficii are? E drept că în ultima vreme popularitatea kombucha este din ce în ce mai mare. Kombucha apare în știri, este recomandată tot mai mult de medicii nutriționiști sau de dieteticieni. Ai ajuns în locul potrivit! În continuare îți explic:

Ce este kombucha

Kombucha este o băutură răcoritoare delicioasă veche de 2.000 de ani, obținută prin fermentarea unui ceai îndulcit cu o cultură de bacterii și drojdii (cunoscută sub numele de ciupercă kombucha).

Și dacă credeai că ai descoperit ceva nou, să știi că unii dintre bunicii noștri făceau kombucha acasă. Această băutură „minune” supranumită și ‘elixirul vieții’ este consumată pentru beneficiile sale pentru sănătate: ajută digestia, imunitatea, ajută la detoxifiere și îți dă un plus de energie.

Cea mai simplă definiție a băuturii Kombucha ar fi de ceai fermentat (noi am putea să spunem într-un joc de cuvinte că este un ceai fermecat 🙂 ). De aici și denumirile populare de „ceai kombucha” sau „ceai de kombucha”.

Ce gust are kombucha?

Kombucha este ușor acidulată cu gust dulce-acrișor ce aduce aminte de socată având gustul specific de produs fermentat.

Totuși, gustul kombucha variază foarte mult în funcție de o serie de factori: producător, ingredientele folosite (precum calitatea ceaiului), starterul (ciuperca kombucha) cu care fermentăm băutura, fructele și plantele care se folosesc pentru aromatizare. În funcție de aromele adăugate, poate avea note de fructe, florale sau de plante.

Cum se prepară kombucha, ce ingrediente are kombucha 

Kombucha se obține din următoarele ingrediente:

  • ceai negru
  • ceai verde
  • zahăr
  • cultură de kombucha (sau denumirea populară „ciuperca kombucha”)
  • apă
Ingrediente ceai Kombucha  Zenvita- ciuperca kombucha, ceai verde si negru, ghimbir si lamaie

Se fierbe apa și se adaugă ceai negru/verde și zahăr, apoi se amestecă bine. Apoi se adaugă cultura de Kombucha (cultură de drojdii și bacterii) și se lasă la fermentat. Un alt ingredient important este timpul. Băutura se va lăsa la fermentat pentru o perioadă de 7-14 zile, până când se consumă o parte din zahăr, iar băutura devine acrișoară și are gustul dorit.

În timpul procesului de fermentație, cultura de kombucha metabolizează în principal zahărul și cofeina din ceai, transformând astfel ceaiul într-o băutură ușor acidulată, revigorantă și bogată în mod natural în acizi organici, probiotice și antioxidanți. De aici și beneficiile pentru sănătate.

Apoi se adaugă fructe, suc de fructe, plante pentru a da un gust bun și se pune în sticle.

Datorită fermentației naturale, kombucha conține o mică cantitate de alcool, asemănătoare cu cea găsită într-o banană foarte coaptă sau într-un suc de fructe.

Pe baza acestei rețete tradiționale (pe care noi la Zenvita o respectăm cu sfințenie pentru ca tu să obții cele mai mari beneficii pentru sănătate), noi adăugăm plante și sucuri din fructe presate la rece ca să obținem aromele noastre distinctive și apreciate:

Pentru toate cele 3 arome folosim doar ingrediente naturale, atent selectate, fără chimicale ! Nu pasteurizăm și nu filtrăm pentru a păstra beneficiile băuturii!

Acum că am vorbit despre cum se face, hai să ne întoarcem puțin în timp, să analizăm istoria Kombucha și să vedem cum a apărut această băutură acum atât de îndragite.

Dar ce este ciuperca de kombucha? 

Ciuperca kombucha este ingredientul principal pentru prepararea de kombucha.

În cadrul degustărilor noastre am întâlnit persoane care se feresc să încerce Kombucha pe motiv că sunt alergice la ciuperci. Așadar este important să reții că ciuperca kombucha nu este de fapt o ciupercă!

Se numește de fapt cultura simbiotică de drojdii și bacterii (cunoscută în limba engleză ca symbiotic colony of bacteria and yeast – SCOBY) și are două părți – o peliculă gelatinoasă care arată ca o clătită alb-maronie (pe care o vedem în toate pozele) și o parte lichidă care se numește starter kombucha și care este echivalentul unei maia, în sensul că începe procesul de fermentare al ceaiului.

Practic, drojdiile și bacteriile din ciuperca kombucha încep procesul de fermentație când sunt adăugate la un ceai îndulcit. Fără ciuperca kombucha, ceaiul îndulcit ar rămâne doar ceai dulce!

Așadar, chiar dacă ești alergic la ciuperci, poți să consumi fără probleme kombucha :).

Cum a apărut kombucha?

În jurul acestei băuturi devenită atât de populară se învârt foarte multe legende, care mai de care mai uimitoare și interesante, și deși nu se știe exact momentul în care kombucha a fost descoperită, băutura apare menționată prima dată în China, supranumită atunci băutura nemuririi, acum mai bine de două milenii (221 î.Hr.), în timpul dinastiei Qin.

Se spune că împăratul Qin Shi Huangdi a fost primul care a făcut și a băut kombucha și s-a folosit de secretele acesteia pentru a-și menține tinerețea și longevitatea. Împăratul credea atât de mult în puterile kombuchei încât a ordonat să fie consumată în întregul său regat. A devenit cunoscută ca „Ceaiul Nemuririi” și „Elixirul Sănătății Nemuritoare”.

Se spune chiar că luptătorii japonezi, samuraii celebri, purtau kombucha la luptă pentru a avea mai multă energie.

Odată cu trecerea timpului, kombucha s-a răspândit dincolo de granițele Asiei, fiind purtată de-a lungul Drumului Mătăsii de către negustori și călători. Kombucha era produsă manual în bucătăriile de familie, iar rețeta sa simplă, dar puternică, a fost transmisă din generație în generație pentru a sprijini sănătatea generală și imunitatea.

Începând cu anii 1990, kombucha a început să fie produsă la nivel comercial în Statele Unite. De atunci, popularitatea acestei băuturi a crescut considerabil, iar în prezent kombucha se consumă aproape în toată lumea, atât de cei care o prepară singuri acasă, cât și de cei mai ocupați care preferă să o cumpere din magazine.

Kombucha a supraviețuit de-a lungul timpului datorită faptului că susținătorii săi au putut experimenta pe pielea lor toate beneficiile pe care le aduce, cum ar fi aportul de probiotice care îmbunătățesc digestia sau efectele detoxifiante pe care le are după ce o beau.

Fata tine in mana sticla de ceai Kombucha Zenvita cu beneficii

Ce beneficii are kombucha?

Kombucha are o varietate de beneficii pentru organism:

Îți reglează tranzitul intestinal

În ziua de astăzi ne confruntăm cu un ritm de viață din ce în ce mai alert și cu o alimentație deficitară, iar constipația și balonarea par să devină din ce în ce mai frecvente. Pentru a reuși să eliminăm aceste simptome neplăcute și pentru a ne reechilibra digestia și flora intestinală, ne putem baza pe Kombucha! 

Așa cum povesteam și mai sus, în procesul de fermentare, se obțin probioticele – bacterii vii și fermenți buni care ajută la îmbunătățirea florei intestinale, hrănind bacteriile găzduite de intestinele noastre. Dacă ne menținem flora intestinală sănătoasă, ea va putea funcționa optim și astfel tranzitul este reglat, iar balonarea este vizibil redusă sau chiar eliminată. Foarte mulți consumatori au constatat un tranzit mai bun, precum și reducerea senzației de balonare. 

Te ajută la digestie

Pe lângă probiotice, în timpul procesului de fermentare al kombucha, se produc și enzime digestive. Aceste enzime pot ajuta la descompunerea alimentelor în componente mai mici, facilitând astfel absorbția substanțelor nutritive în tractul digestiv. 

În plus, ce să vezi? Kombucha conține și acizi organici (acid acetic și acid lactic), care pot avea efecte pozitive asupra digestiei. Acești acizi pot ajuta la echilibrarea pH-ului în stomac și pot facilita procesul de descompunere a alimentelor. 

Să nu uităm și de antioxidanții din kombucha care pot ajuta la reducerea inflamației în tractul digestiv, contribuind astfel la un sistem digestiv mai sănătos. 

Te ajută la detox

Preparată cu ceai de cea mai bună calitate, kombucha este natural bogată în polifenoli. Acești micronutrienți pot ajuta la combaterea stresului oxidativ și la neutralizarea radicalilor liberi din organism. Aceste substanțe pot contribui la protejarea celulelor împotriva daunelor toxice. 

Mai mult, un microbiom sănătos poate juca un rol esențial în detoxifiere, ajutând la eliminarea substanțelor toxice și la menținerea integrității intestinale. 

Și deja toate se leagă, deoarece și enzimele digestive de care vorbeam mai devreme, sprijină sistemul digestiv, și astfel contribuie la eliminarea eficientă a deșeurilor și toxinelor din organism. 

Deși kombucha poate aduce aceste beneficii, procesul de detoxifiere este complex și influențat de mulți factori, inclusiv alimentația generală, stilul de viață și genetică. 

Te energizează

Pentru că are: 

  • teină – kombucha este obținută pe baza de ceai negru ce conține teină, ce conferă efectul de energizare. 
  • vitamine B – sursă naturală de vitamine B, inclusiv B1 (tiamină), B2 (riboflavină), B3 (niacină), B6 și B12. Aceste vitamine sunt esențiale în procesul de conversie a alimentelor în energie la nivel celular. 
  • minerale – fier și magneziu, care sunt implicate în funcționarea normală a metabolismului energetic. Aceste minerale contribuie la transportul oxigenului în organism și la sinteza energiei. 
  • probiotice – un microbiom intestinal sănătos poate influența absorbția nutrienților și poate sprijini un sistem digestiv eficient, ceea ce contribuie la niveluri mai bune de energie. 
  • acizi organici – Acidul lactic și alți acizi organici din kombucha pot facilita o digestie sănătoasă, și așa ajută la descompunerea alimentelor și la eliberarea treptată a energiei. 
  • antioxidanți – ajută la combaterea stresului oxidativ în organism care contribuie la menținerea unei funcții celulare normale și la eliberarea eficientă a energiei. 
  • hidratare – kombucha are un conținut ridicat de apă, așa că ajută la hidratarea organismului. Deshidratarea poate duce la oboseală și scăderea nivelurilor de energie, așa că menținerea unei hidratări adecvate este importantă pentru energie. 

Mulți consumatori de Kombucha spun că au observat niveluri crescute de energie după consumul acestei băuturi dar și o mai bună concentrare în timpul zilei de muncă. 

Îți ajută imunitatea

Deja le-am mai menționat dar îți amintim că ceaiul Kombucha conține probiotice, antioxidanți, acizi organici, vitamine și minerale. Ei, toate acestea sunt elemente care susțin un sistem imunitar mai puternic. 

Te poate ajuta să nu mei bei sucuri carbogazoase 

Cauți să schimbi acest obicei care știi că nu îți face bine, dar pofta de acid dintr-o băutură sau gustul dulce al sucurilor (sau combinația dintre ele) este prea mare? 

O kombucha, acidulată și aromată, poate să îți sară în ajutor! Este o opțiune mult mai bună atunci când apare pofta pentru sucurile carbogazoase, și cu siguranță te vei simți mai bine știind că bei ceva ce-ți vine în ajutor pentru organismul tău. Astfel, cu ajutorul ceaiului Kombucha, poți renunța la un obicei nesănătos, adoptând unul care să te și ajute cu digestia. 

Fata creata arata o sticla de ceai Kombucha Zenvita cu Beneficii

Un ten mai sănătos și mai luminos 

Deja îți sună a „vrăjeală”, nu? Ok, cu digestia înțelegi, balonare, imunitate … dar ce legătură poate să aibă cu tenul?! Îți explicăm îndată! 

Ți-am povestit deja că probioticele din kombucha pot ajuta la echilibrarea intestinului tău – dar ce e interesant este că aceste beneficii de echilibrare se pot transpune și în tenul tău. Cum? Pe măsură ce probioticele hrănesc microbiomul intestinal, acestea ajută la scăderea inflamației în organism. Aceasta include afecțiunile inflamatorii ale pielii, cum ar fi acneea și eczema. Cu toate acestea sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege adevăratele sale beneficii pentru piele. Totuși, numeroase femei au declarat că în urma consumului regulat de Kombucha au observat o diminuare semnificativă a acneei sau chiar eliminarea acesteia. 

Atenție aici! O scurtă precizare – vorbim despre acnee ca o reacție inflamatorie a organismului, nu ca o disfuncție hormonală. Aceea e altă mâncare de pește! 

De unde vin in principal beneficiile kombucha? Și explicația noastră va porni de la… intestine!

Intestinele, denumite si „al doilea creier”

Știai că intestinele se mai numesc și „al doilea creier”? În ultima vreme au fost conduse numeroase studii prin care s-a demonstrat o legătură directă între funcția lor (sau dezechilibrul florei intestinale) și starea de sănătate a organismului, calitatea tenului sau chiar funcționarea optimă a creierului nostru.

Intestinele găzduiesc o gamă diversă de bacterii, cunoscute sub numele de microbiom. Ele joacă un rol esențial în menținerea sănătății noastre. Contribuie la digestie, sintetizarea vitaminelor, dezvoltarea sistemului imunitar și protejarea împotriva invadatorilor patogeni.

Aceste probiotice prezente in mod natural în kombucha lucrează pentru a popula intestinul cu bacterii bune, influențând astfel toate aspectele sănătății noastre enumerate mai sus.

Studiile arată că dezechilibrele în microbiom pot fi asociate cu diverse probleme de sănătate, cum ar fi afecțiuni digestive, probleme metabolice și chiar afectarea sistemului imunitar.

Așa că noi toți avem cea mai strânsă relație cu bacteriile noastre (ele fiind parte din noi). În această relație există un ajutor reciproc: noi le oferim hrană și un loc de cazare și ele ne protejează de boli, sintetizând vitaminele. Concluzia este că, dacă avem grijă de ele, cât putem noi de bine, ele pot face același lucru pentru noi în schimb.

Putem folosi ciuperca kombucha pentru slabit?

Pe scurt da.

Să vedem și de ce kombucha te poate ajută să slăbești:

  1. Are mai puține calorii decât băuturile obișnuite (72 calorii la 330 ml), așa că dacă înlocuiești berea/sucurile cu kombucha, vei consuma mai putine calorii. Uite aici și comentarii pe reddit de la consumatori care au înlocuit berea/sucurile cu kombucha și au slabit.
  2. Bulele din kombucha te fac să te simți mai plin. Multe persoane beau după masă un pahar de kombucha în loc de ceva dulce sau mai spre seară în loc de cină.
  3. Gustul dulce-acrișor și ușor acidulat îți reduc pofta de dulce/mâncare.
  4. Probioticele din kombucha ajută la reglarea digestiei și absorbția nutrienților, ceea ce ajută la menținerea greutății.
  5. Antioxidanții din kombucha ajută corpul să elimine toxinele și implicit ajută la menținerea greutății.
  6. Reduce nivelul de glucoză din sânge – un studiu efectuat de Unviersitatea din Georgetown a concluzionat ca persoanele cu diabet de tip 2 care au baut kombucha timp de patru saptamani au avut niveluri de glucoză din sânge mai scăzute, comparativ cu o băutură placebo.

Unde se găsește ceaiul kombucha?

Ceaiul kombucha se găsește în cafenele de specialitate, băcănii, restaurante cu mâncare sănătoasă și în magazinul online Zenvita. Pentru o listă exactă a locațiilor unde găsești kombucha Zenvita click aici.  

Cât ceai kombucha se bea pe zi?

Kombucha nu este un medicament, așadar nu există o doză specifică. Răspunsul este cât vrei tu, dar nu exagera cum nu trebuie să exagerezi cu niciun alt aliment/băutură, nu? (conține totuși puțin zahăr și cofeină)

Recomandarea noastra, dacă nu prea ai consumat probiotice în ultima vreme, este să începi cu 120 ml și să crești treptat. La o cantitate mare de la prima încercare (2-3 sticle) poate avea efect laxativ.

Dacă vrei totuși o indicație, să știi că noi și în general cei care bem regulat kombucha, bem cam un pahar pe zi, maxim două (adică 1-2 sticle/doze).

Kombucha poate fi consumată și de către copii. Recomandăm vârsta minimă de 2 ani și, la fel, introducerea treptată a băuturii. Kombucha înlocuiește cu succes băuturile carbogazoase, nesănătoase din comerț, iar copiii în general sunt foarte atrași de această băutură care pare „de adulți.” 

Când se consumă kombucha?

Când vrei tu – nu există restricții fiind o băutură naturală cu probiotice, antioxidanți, vitamine și enzime care au beneficii pentru sănătate.

Dimineața, în special pe stomacul gol, Kombucha poate fi o modalitate excelentă de a stimula metabolismul și de a oferi organismului nutrienții necesari pentru a începe ziua cu multă energie

După-amiaza poate susține digestia și poate oferi un impuls necesar la ora 14 pentru a trece cu succes de scăderea nivelului de energie cu care, de regulă, ne confruntăm în a doua parte a zilei. 

Seara poate ajuta la echilibrarea florei intestinale și la îmbunătățirea digestiei, prevenind eventualele disconforturi digestive care ar putea afecta somnul. Atentie însă! Dacă ești sensibil la cofeină recomandăm consumul unei sticle de Kombucha cu nu mai puțin de 2-3 ore înainte de culcare. Ca idee – kombucha Zenvita are cel mult o treime din cantitatea medie de cofeină dintr-o ceașcă de cafea obișnuită. 

Ceai kombucha păreri

Ești curios să vezi ce părere au consumatorii de Kombucha sau cei care au încercat? Îți lăsăm o serie de review-uri primite de noi dar de asemenea îți lăsăm și o serie de discuții de pe reddit pe aceasta temă – poate îți sunt de ajutor.  

Kombucha pareri si reviews de pe reddit

Vezi mai jos si review-urile primite de noi.

Pareri si review ceai Kombucha Zenvita beneficii

Cam atât pentru azi de la noi. Sper că ți-am răspuns la întrebările tale despre kombucha. Dacă mai ai vreo curiozitate despre kombucha, întrebă-ne mai jos în comentarii.

Nu uita însă – Kombucha Zenvita se ține mereu la rece❄️!

 Comandă aici BOOST-ul pentru Digestie & Energie!

2 comments

  1. […] SCOBY este denumirea cea mai corectă a culturii de Kombucha. Acest acronim provine de la „Symbiotic Colony Of Bacteria and Yeast” ceea ce se traduce ca „colonie simbiotică de bacterii și drojdii”. Am scris mai multe despre confuzia creată de denumirea populară de „ciuperca de Kombucha” în articolul de aici. […]

  2. […] Pe lângă aroma distinctivă care ar putea aminti de socată sau un cidru de mere, kombucha este extrem de populară datorită beneficiilor sale. Datorită confuziei între ciuperca kombucha și kombucha, multă lume caută după “ciuperca kombucha beneficii” […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Livrare gratuită

Pentru toate comenzile peste 130 lei

Stai fără griji

Înlocuire rapidă produse deteriorate la transport

Plătești în siguranță

Numerar ramburs sau online prin Eu platesc - MasterCard / Visa