...
Coșul meu

12% reducere la prima comandă

Livrare gratuită la comenzile peste 99 lei

Urmărește-ne

Intrebari frecvente kombucha si raspunsuri Zenvita

Ai o întrebare despre kombucha si nu ai gasit raspunsul? Aici gasesti cele mai frecvente intrebari despre kombucha și răspunsurile Zenvita Kombucha. Daca ai o intrebare si nu gasesti raspunsul scrie-ne si iti raspundem, iar apoi vom adauga intrebarea ta la intrebari frecvente kombucha.

Ce este kombucha?

Kombucha este o băutură preparată din ceai, zahăr și ciuperca de kombucha prin procesul natural de fermentație. În timpul perioadei de fermentație, ciuperca de kombucha (sau cultura de kombucha) consumă o parte din zahărul și cofeina din ceai, transformând ceaiul îndulcit într-o băutură revigorantă și ușor acidulată, care conține în mod natural acizi organici, probiotice, antioxidanți, vitamine și enzime. Dacă ești curios și vrei mai multe detalii, citește articolul nostru de aici.

Și dacă credeai că ai descoperit ceva nou, să știi că unii dintre bunicii noștri făceau kombucha acasă. Această băutură „minune” (cum o numesc mulți, noi preferăm să spunem că este o băutură sănătoasă cu beneficii) este cunoscută de peste 2.000 de ani, supranumită și ‘elixirul vieții’ și este consumată pentru beneficiile pentru digestie (datorită probioticelor – vezi ce sunt probioticele), detoxifiere și imunitate (datorită probioticelor, antioxidanților, acizilor organici și vitaminelor).

De unde a apărut kombucha?

Băutura apare menționată prima dată în China supranumită atunci băutura nemuririi, acum mai bine de două milenii (221 î.Hr.) în timpul dinastiei Qin. Totuși nu se stie exact care a fost momentul aparitiei ei, kombucha fiind înconjurată de legende care ar povesti de o istorie mult mai veche de atât.

Ce este ciuperca kombucha?

Ciuperca kombucha ingredientul principal pentru prepararea de kombucha. Se numește de fapt cultura simbiotică de drojdii și bacterii (cunoscută în limba engleză ca symbiotic colony of bacteria and yeast – SCOBY) și are două părți – o peliculă gelatinoasă care arată ca o clătită alb-maronie (pe care o vedem în toate pozele) și o parte lichidă care se numește starter kombucha și care este echivalentul unei maia, în sensul că începe procesul de fermentare al ceaiului (partea lichidă este cea mai importantă pentru fermentare).

Practic, drojdiile și bacteriile din ciuperca kombucha încep procesul de fermentație când sunt adăugate la un ceai îndulcit. Fără ciuperca kombucha, ceaiul îndulcit ar rămâne doar ceai dulce!

Ce beneficii are kombucha?

Kombucha are o varietate de beneficii pentru organism, care se resimt diferit pentru fiecare din noi:

  • Iți reglează tranzitul intestinal

În procesul de fermentare, se obțin probioticele – bacterii vii și fermenti buni care ajută la îmbunătățirea florei intestinale și reglarea tranzitului intestinal. Unele persoane au afirmat că i-a ajutat cu reglarea tranzitului și cu balonarea.

  • Te ajută la detoxifiere

Kombucha, în special cea pregătită din ceai verde, ajută la detoxifiere, datorită conținutului mare de antioxidanți. Mulți oameni de știință susțin că antioxidanții din alimente și băuturi sunt mai buni pentru sănătatea noastră decât suplimentele cu antioxidanți.

  • Te energizează

Kombucha este obținută pe baza de ceai negru ce conține teină (cofeina – e nevoie să spunem mai mult?). Destul de mulți consumatori de kombucha observă un nivel crescut de energie după ce beau un pahar de kombucha.

  • Ține loc de ceva dulce

Kombucha are puțin zahăr și bule naturale datorită fermentației – așa că îți satisface pofta de dulce cu un gust plăcut și efervescent. Multe persoane beau după masă un pahar de kombucha în loc de ceva dulce sau mai spre seară în loc de cină.

  • Iți ajută imunitatea

Kombucha conține probiotice, antioxidanți, acizi organici și vitamine, toate fiind cunoscute ca elemente care susțin un sistem imunitar mai puternic. Unele persoane observă că au răcit mai rar după ce au început să consume kombucha.

Cum mă simt după ce beau Zenvita kombucha?

Nu am spus noi, îți scriem ce au zis alții:

  • „după consumul lor pur și simplu simți cum înflorești și te simți plin de energie”
  • „plin de tonus”
  • „revigorat”

Unde se găsește ceaiul kombucha?

Ceaiul kombucha se găsește în cafenele de specialitate, băcănii, restaurante cu mâncare sănătoasă și în magazinul online Zenvita. Pentru o listă exactă a locațiilor unde găsești kombucha Zenvita click aici.  

Ce gust are kombucha?

În general, putem descrie kombucha ca fiind efervescentă, cu un gust dulce-acrișor ce aduce aminte de socată. Totuși, gustul kombucha variază foarte mult în funcție de o serie de factori: producător, ingredientele folosite (precum calitatea ceaiului), starterul (ciuperca kombucha) cu care fermentăm băutura, fructele și plantele care se folosesc pentru aromatizare.

În funcție de aromele adăugate, poate avea note de fructe, florale sau de plante.

Recomandarea noastră este să nu tragi concluziile după o singură degustare.

Cât ceai kombucha se bea pe zi?

Kombucha nu este un medicament, așadar nu există o doză specifică. Răspunsul este cât vrei tu, dar nu exagera cum nu trebuie să exagerezi cu niciun alt aliment/băutură, nu? (conține totuși puțin zahăr și cofeină)

Dacă vrei totuși o indicație, să știi că noi și în general cei care bem regulat kombucha, bem cam un pahar pe zi, maxim două (adică 1-2 sticle/doze).

Recomandarea noastra, dacă nu prea ai consumat probiotice în ultima vreme, este să începi cu 120 ml și să crești treptat. La o cantitate mare de la prima încercare (2-3 sticle) poate avea efect laxativ.

Când se consumă kombucha?

Când vrei tu – nu există restricții fiind o băutură naturală cu probiotice, antioxidanți, vitamine și enzime care au beneficii pentru sănătate.

Totuși, să știi că ea conține și cofeină ( cam o treime din cantitatea conținută de o cafea), așa că dacă te știi mai sensibil, evită să bei cu câteva ore înainte de culcare.

Dacă vrei recomandări mai precise, te invităm să citești articolul Când e bine să beau kombucha?

Cum se face kombucha? Care e reteta de kombucha?

Kombucha se face din patru ingrediente: apă, ceai verde/negru (sau toate varietățile de ceai din tipul Camellia sinensis), zahăr și ciuperca de kombucha (Cultura de kombucha).

Pe scurt, se fierbe apa, se adaugă ceai/zahăr iar după infuzarea ceaiului se adaugă ciuperca de kombucha și se lasă la fermentat pentru câteva zile. Aici găsești reteta kombucha si multe alte detalii utile

Ce ingrediente conține kombucha?

Kombucha se face din patru ingrediente: apă, ceai verde/negru (sau toate varietățile de ceai din tipul Camellia sinensis), zahăr și ciuperca de kombucha (Cultura de kombucha). Pentru aromatizare, noi la Zenvita Kombucha folosim plante sau fructe REALE, fără arome, fără conservanți sau alte chestii dubioase.

Care sunt contraindicațiile kombucha?

Contraindicațiile sunt date de ingredientele sale sau de procesul de fermentație. Nu se recomandă persoanelor care evită complet alcoolul (are alcool cât o banană coaptă), persoanelor care evită complet cofeina/zahărul, cu alergii la ceai sau drojdii, persoanelor cu sistem imunitar slăbit sau cu afecțiuni medicale severe sau ca la orice alt aliment/băutură nu se recomandă în cantități foarte mari.

Daca vrei să citești mai multe despre acest subiect am scris un articol pe aceasta tema aici.

Ce efecte secundare are kombucha?

Consumul excesiv de kombucha poate cauza tulburări digestive, flatulență sau diaree. Consumul obișnuit de kombucha este o adiție sănătoasă și delicioasă care te poate ajuta în reglarea tranzitului intestinal, reduce sau elimină balonarea și te umple de energie.

Pot copii să bea kombucha?

Da, copiii iubesc kombucha! Noi o recomandăm pentru copiii de peste 2 ani. Începe cu o cantitate mică (120-175 ml), ca să nu aibă un efect laxativ de probiotic natural.

Kombucha are cofeină?

Da, kombucha se face din ceai verde/negru așa că are și cofeină. Totuși, este mai puțină decât conține o cafea, cam o treime.

Kombucha este vegană?

Depinde din ce e făcută. Kombucha Zenvita este vegană deoarece conține doar cele patru ingrediente principale (Apă, zahăr, ceai și ciuperca de kombucha) și fructe/plante pentru aromatizare. Atenție dacă a fost făcută cu miere, că atunci nu mai este vegană.

Livrare gratuită

Pentru toate comenzile peste 99 lei

Răspundem rapid

Ai vreo întrebare despre kombucha sau comandă? Dă-ne un semn și te ajutăm cu plăcere!

Plătești în siguranță

Numerar ramburs sau online prin Eu platesc - MasterCard / Visa