Coșul meu

12% reducere la prima comandă

Livrare gratuită la comenzile peste 99 lei

Ciuperca kombucha contraindicatii si efecte secundare

Kombucha este o băutură milenară cu origini în Asia de Est, care a devenit tot mai populară în ultimii ani pentru beneficiile sale pentru sănătate. Așa că e normal să fim curioși daca există contraindicații despre ciuperca kombucha.

Ca și in cazul oricărui produs alimentar sau supliment, există câteva contraindicații, mai ales dacă dieta noastră nu include alimente fermentate sau probiotice. În continuare, am detaliat aspectele pe care ar trebui să le ai în vedere înainte de a o consuma sau prepara acasă.  

Ciuperca kombucha nu se recomandă celor care evită complet alcoolul

Kombucha este o băutură fermentată, ceea ce înseamnă că are o cantitate mică de alcool. De obicei, concentrația de alcool este scăzută, similară cu cea a unui suc de fructe, sau a unei banane coapte. Totuși, aceasta poate varia în funcție de timpul de fermentație și de ingredientele utilizate.

Dacă ai o sensibilitate la alcool sau ai contraindicații legate de consumul de alcool, ar trebui să cumperi doar kombucha din comerț care a fost păstrată la frigider sau pasteurizată. Totuși, dacă vrei să prepari kombucha acasă, să nu o lași la fermentat foarte mult timp. Ca regula generală, kombucha din comerț ținută la frigider sau pasteurizată conține aceeași cantitate de alcool ca și o banană sau un suc de fructe.

Ciuperca Kombucha nu se recomandă persoanelor care evită complet cofeina

Kombucha este obținută din ceai negru/verde și poate conține cofeină. Dacă ai sensibilitate la cofeină, trebuie să fii atent la cantitatea de kombucha consumată. Totuși, cantitatea de cofeină este redusă ca urmare a procesului de fermentație. Astfel, fiecare din variantele de kombucha Zenvita are în jur de o treime din cantitatea medie de cofeină dintr-o cafea.

Kombucha nu se recomandă persoanelor care evită complet zahărul

Kombucha conține zahăr necesar pentru fermentație. Deși zahărul din kombucha este parțial consumat în timpul fermentației, băutura conține totuși zahăr în varianta finală. Altfel, ca ceaiul kombucha să fie fără zahăr, ar trebui lăsat să fermenteze pană devine oțet și nu ar mai fi deloc bun la gust.

Dacă ai diabet zaharat sau probleme cu reglarea nivelului de zahăr din sânge, este important să consulți un medic înainte de a consuma kombucha.

La îmbuteliere, kombucha Zenvita are în jur de 4-5g de zahăr la 100 ml, adică maxim 15g de zahăr pentru o sticlă de 330ml. Pentru comparație, o sticlă de coca cola are 35g de zahăr pentru o porție de 330 ml.

Ciuperca kombucha nu se recomandă celor care au alergii la ceai sau drojdii

Kombucha se prepară din ceai verde, ceai negru, precum și din alte plante cum ar fi: menta, hibiscus, roiboos etc. Dacă ai alergie la ceai sau la drojdii, recomandăm să eviți consumul de kombucha sau să te consulți cu un medic.

Kombucha nu se recomandă dacă nu a fost preparată corespunzător

Kombucha este o băutură preparată prin fermentație, ceea ce poate crea un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor și mucegaiurilor. De regulă, kombucha din comerț este sigură pentru consum întrucat producătorii urmează proceduri pentru prepararea în siguranță a produsului.

Totuși, dacă faci kombucha acasă, asigură-te că ai obținut o ciupercă kombucha sănatoasă. Apoi ai grijă să speli și să dezinfectezi bine toate ustensilele și vasele care vin în contact cu kombucha. La final, ai grijă să fermentezi doar în sticlă sau inox alimentar (nu în alte vase care pot interacționa cu kombucha) pentru a evita riscul contaminării. Obține aici o ciuperca kombucha sănătoasă împreună cu instrucțiuni detaliate de pregătire kombucha acasa.

Ciuperca kombucha nu se recomandă în cantitați foarte mari

Ca în cazul oricărui aliment, se recomandă consumul cu moderație. Așa cum bine știi, nimic nu este bun în exces. Consumul excesiv de kombucha poate cauza tulburări digestive, flatulență sau diaree. Dacă nu ai mai consumat în ultima perioadă alimente fermentate, este recomandat să începi cu cantități mici (120-180 ml) inițial pentru a vedea cum reacționezi.

Odată ce corpul tău este obișnuit cu kombucha, nu există studii care să indice o limită de consum, unele persoane consumă de mulți ani chiar și cațiva litri pe zi. Totuși, având în vedere conținutul de cofeină și zahăr din kombucha, recomandăm să consumi maxim un litru pe zi.

ciuperca kombucha

Ciuperca kombucha efecte secundare

Mai jos am inclus mai multe informații despre posibile efecte secundare ale consumului de kombucha.

Kombucha poate conduce la o criza de vindecare

Efectele secundare ale kombucha sunt temporare și rezultatul unei crize de vindecare ca urmare a detoxificării.

Vestea bună este că cei care consumă kombucha spun că efectele secundare ale kombucha (pe care doar o mică parte dintre ei le-au experimentat) sunt temporare. Totuși, beneficiile Kombucha (pe care aproape toată lumea spune că le observă într-un fel sau altul) cresc pe parcursul timpului.

Asta pentru că orice efecte secundare ale kombucha (sau ciuperca kombucha) provin din propriile toxine ale corpului si nu din kombucha în sine. Astfel, kombucha doar te ajută să eliberezi toxinele acumulate din alimentele consumate, poluare sau stresul de zi cu zi.

Ciuperca kombucha: va fi mai rau inainte de a fi mai bine

Ai auzit vreodată expresia, „Va fi mai rau inainte sa fie bine”? Ei bine, în unele cazuri, acest lucru este adevărat. Pentru unii dintre noi, efectele secundare resimțite în urma consumului de kombucha nu este datorită ceaiului kombucha în sine, ci efectele inițiale pe care le are în organism.

De ce? Corpul nostru este asemănător unui imens sistem de arhivare. Tot ceea ce este bun sau rău pe care l-am făcut vreodată, este înregistrat în celulele de grăsime, articulații sau mușchii. Doi ani petrecuți în care am consumat alcool în exces, sunt înregistrați undeva în organismul nostru.

Cei care caută ceaiul kombucha (sau ciuperca kombucha) o fac adesea pentru că simt nevoia unei schimbări în stilul lor de viață sau a îmbunătățirii dietei lor. Asta este minunat, dar adesea înseamnă că organismul este toxic și are nevoie de curățare ceea ce poate duce la criza de vindecare.

De aceea este întotdeauna recomandat ca cei care încep să consume Kombucha să înceapă cu doar 120-180 ml de kombucha pe zi, alături de multă apă, și apoi să mărească treptat cantitatea. În acest fel, corpul va elibera treptat toxinele, iar apa va asigura un proces de eliminare lin și va minimiza efectele secundare.

Criza de vindecare: simptome comune

Site-ul „The Natural Path” listează următoarele ca simptome comune ale unei crize de vindecare:

 • crampe musculare sau dureri
 • agravarea durerilor de artrită
 • diaree
 • oboseală extremă
 • neliniște
 • dureri de cap
 • insomnie
 • congestie nazală
 • febră
 • erupții cutanate
 • emoții puternice sau schimbări de dispoziție

Vestea bună este că aceste reacții sunt cu adevărat temporare și doar o mică piedică spre calea către o sănătate mai bună. Cu toate acestea, redu cantitatea de kombucha consumată, dar nu opri consumul până când reacția se calmează.

Reacțiile de vindecare nu sunt exclusiv legate de Kombucha. Dimpotrivă, efectele secundare ale Kombucha sunt exact la fel ca cele ale majorității altor tratamente holistice și naturiste, menite să inducă acest proces de detoxifiere. Kombucha este pur și simplu unul dintre cele mai ușoare de făcut, și, mai mult, ajută efectiv ficatul să elimine toxinele, în timp ce alte probiotice doar stimulează detoxifierea.

Concluzii

Dacă vrei să afli mai multe, poți citi aici despre cum să identifici o criză de vindecare față de o boală. Astfel vei putea distinge între efectele secundare ale kombucha și ceva mai grav, cu efecte adverse nesemnificative legate de Kombucha.

NU UITA! Kombucha poate fi o adiție delicioasă și sănătoasă la dieta ta, însă este important să știi contraindicațiile sale potențiale. Consultă întotdeauna medicul dacă ai anumite condiții medicale preexistente. Consumată cu măsură și în conformitate cu nevoile individuale, kombucha poate fi o băutură plină de beneficii pentru sănătate.

Dacă vrei să afli mai multe despre kombucha, poți accesa pagina noastră cu întrebări frecvente despre kombucha. De asemenea, dacă ești curios să încerci – te invităm să comanzi de AICI din magazinul nostru online. 

Surse:

https://www.healthline.com/nutrition/kombucha-side-efects#TOC_TITLE_HDR_2

https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-538/kombucha

https://www.chhs.colostate.edu/krnc/monthly-blog/the-dos-and-donts-of-kombucha/

https://www.the-natural-path.com/healing-crisis-article.html

Nu uita însă – Kombucha Zenvita se ține mereu la rece❄️!

 Comandă aici BOOST-ul pentru Digestie & Energie!

Livrare gratuită

Pentru toate comenzile peste 130 lei

Stai fără griji

Înlocuire rapidă produse deteriorate la transport

Plătești în siguranță

Numerar ramburs sau online prin Eu platesc - MasterCard / Visa